Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (2024)

‘Italiaans eten is als een nieuwe liefde,’ zo schrijft Letitia Clark in haar nieuwe kookboek Wilde vijg & venkel. ‘Het verleidt je, zorgt voor een langzame bevrediging en blijft vervolgens hangen, als een weerbarstig flintertje salami tussen je tanden.

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gerechten zelf – een goudkleurige, borrelende lasagne; een bord glanzende pasta; een zachte, met semola bestoven panino belegd met een verrukkelijke prosciutto crudo; een schitterende salade; een perfecte perzik – maar het is meer dan dat. Het eten zelf is slechts het begin.’

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (1)Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (2) Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (3)

Vier seizoenen in één kookboek

Net als bij haar eerdere kookboeken Bitterzoete honing en La vita è dolce zijn we meteen verliefd op de prachtige combinatie van teksten, foto’s en recepten van Wilde vijg & venkel.

Al bladerend door de vier seizoen droom je van lange winterse avonden aan tafel, van die eerste échte lentedag, van de warmte van de zomerzon en van de culinaire rijkdom van de herfst.

Je zou het liefst vier seizoenen in een maaltijd willen stoppen, want door welk seizoen je ook bladert, alles is even lekker. Elk gerecht, elke foto katapulteert ons even terug naar onze dierbaarste herinneringen aan Italië, of het nu gaat om spaghetti met knoflookbroodkruimels, ansjovis, chilipeper, wilde venkel en citroen (flashback naar een Siciliaanse lunch op zee) of om pompoengnocchi in salieboter (even terug aan tafel na een succesvolle truffelzoektocht), Letitia neemt je met elk recept mee naar Italië. Het beste medicijn tegen heimwee na je vakantie!

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (4) Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (5) Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (6) Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (7) Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (8)Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (9)

Voorproefje uit Wilde vijg & venkel

Als voorproefje delen we het recept voor pizzette – kleine pizza’s – met vijg, gorgonzola en venkelbloemen. Letitia: ‘Mijn favoriete pizza is een pizza bianca (dus zonder tomatensaus) met zoete, jamachtige vijgen en de zoutige, romige scherpte van gorgonzola. De wilde venkel zorgt voor een heerlijk geurige noot en een paar spikkeltjes kleur.

Kun je geen venkelbloemen vinden, geef er dan een salade van geschaafde knolvenkel bij. Peperige rucola, en reepjes Italiaanse rauwe ham (zoals speck of prosciutto crudo) zijn eveneens welkome toevoegingen. Walnoten zijn ook lekker. Je kunt dit maken als een sharing-gerecht voor een zomers diner, of ieder eentje nemen.

Ik voeg semola toe, waardoor het deeg extra sponzig en krokant wordt, maar je kunt ook gewoon (meer) patentbloem gebruiken. Maak het deeg rond lunchtijd als je de pizza’s in de avond wilt serveren, zodat het lekker lang kan rijzen.

Als je rucola/basilicum/venkel/ham op je pizzetta wil, voeg deze ingrediënten dan liever na het bakken toe dan ervoor; zodra de pizza uit de oven komt.’

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (10)

Wat heb je nodig?

Voor vier pizza’s heb je nodig: 200 gram fijne semola (semolina), plus extra voor het bestuiven | 300 gram 0-bloem (Manitoba- of patentbloem) | 5 gram verse gist (of 3 gram gedroogde) | 10 gram zout | 350 gram water, op kamertemperatuur | olijfolie, voor het invetten en besprenkelen | 8-10 verse vijgen, elk in 6 parten | 300 gram gorgonzola dolce, in kleine blokjes | handvol bloemschermen van wilde venkel | rucola (optioneel) | basilicumblaadjes (optioneel)

Bereidingswijze

Meng en kneed de deegingrediënten in een staande mixer (of met de hand) tot een glad en elastisch deeg (het is een vrij nat deeg, dus zal een deegschraper van pas komen om het deeg van het werkvlak of de kom te schrapen).

Kneed ten minste tien tot vijftien minuten om de semola al het water te laten opnemen (dit gaat het handigst in een machine met een deeghaak).

Leg het deeg in een schone, licht met olie ingevette kom en dek af met ingevette plasticfolie. Laat drie tot vier uur rijzen en rek het af en toe wat op door met je vingers langs de zijkanten van de kom te scheppen om een deegflap van de rand van de kom te trekken en de flap naar het midden om te vouwen. Doe dit rondom de hele deegbal.

Zodra het deeg goed gerezen is en is verdubbeld in omvang (na ten minste twee keer rekken en vouwen), is het klaar voor gebruik. Leg het nu in de koelkast tot je het gaat uitrollen en bakken; of verdeel het in vier even grote stukken, rol ze meteen uit tot kleine pizzarondjes en bestuif ze zo nodig met extra semola of bloem. Leg ze op bakplaten.

Verwarm de oven voor tot 230 °C (heteluchtoven) of 250 °C (elektrische oven). Strooi de stukjes vijg en gorgonzola over de deegrondjes (samen met eventuele extra toppings naar keuze) en besprenkel met olijfolie.

Bak tien tot vijftien minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en de topping borrelt. Serveer meteen, bestrooid met de venkelbloemen (en rucola/basilicum, als je daarvan houdt) plus nog wat druppeltjes goede olijfolie.

Geniet van alle recepten voor voorjaar, zomer, herfst en winter in

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (11)

Wilde vijg & venkel | Letitia Clark | ISBN 9789023017325 | € 29,99 | Becht Boeken | bestel Wilde vijg & venkel bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (12)Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (13)

Print dit artikel of sla het op als pdf

Wilde vijg & venkel – Italiaanse kookboek van Letitia Clark (2024)
Top Articles
TurtleBot in ROS 2 — ROS 2 workshop documentation
How to Install ROS 2 Navigation (Nav2) – Automatic Addison
Joliet Patch Arrests Today
Craigslist Cars Augusta Ga
Undergraduate Programs | Webster Vienna
Santa Clara College Confidential
Lexington Herald-Leader from Lexington, Kentucky
Stl Craiglist
Meg 2: The Trench Showtimes Near Phoenix Theatres Laurel Park
Natureza e Qualidade de Produtos - Gestão da Qualidade
Azeroth Pilot Reloaded - Addons - World of Warcraft
FIX: Spacebar, Enter, or Backspace Not Working
Sitcoms Online Message Board
Hssn Broadcasts
Wnem Radar
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
boohoo group plc Stock (BOO) - Quote London S.E.- MarketScreener
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Tvtv.us Duluth Mn
Juicy Deal D-Art
Conscious Cloud Dispensary Photos
Olivia Maeday
Marquette Gas Prices
Gopher Carts Pensacola Beach
Ordensfrau: Der Tod ist die Geburt in ein Leben bei Gott
Restaurants Near Calvary Cemetery
Mrstryst
Miss America Voy Board
Salons Open Near Me Today
Mbi Auto Discount Code
Mg Char Grill
Tendermeetup Login
Lichen - 1.17.0 - Gemsbok! Antler Windchimes! Shoji Screens!
Tal 3L Zeus Replacement Lid
Robeson County Mugshots 2022
„Wir sind gut positioniert“
Fapello.clm
B.C. lightkeepers' jobs in jeopardy as coast guard plans to automate 2 stations
Download Diablo 2 From Blizzard
Wilson Tattoo Shops
Pro-Ject’s T2 Super Phono Turntable Is a Super Performer, and It’s a Super Bargain Too
Lamp Repair Kansas City Mo
Chase Bank Zip Code
Ghareeb Nawaz Texas Menu
Frontier Internet Outage Davenport Fl
St Anthony Hospital Crown Point Visiting Hours
Wpne Tv Schedule
855-539-4712
Fine Taladorian Cheese Platter
Dolce Luna Italian Restaurant & Pizzeria
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Lake County Fl Trash Pickup Schedule
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5805

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.